Øl er en gammel sag

Hvis man skal lave øl, skal man have korn, og det skal dyrkes. Og når man er nået dertil i sin udvikling, at man dyrker landbrug og dermed også korn, ja, så er forudsætningen skabt for at brygge øl. Og det har man så gjort siden forhistorisk tid. Øl er en gammel drik, som mennesket har nydt i 10.000 år.

Vi kommer vidt omkring i Danmark, når vi taler om øllets historie, og danskerne har været kendt for deres øl siden vikingerne og frem til vore dage, hvor vi bygger videre på de traditioner, som blev grundlagt af brygger Jacobsen, der stiftede Carlsberg bryggerierne.

Man skal ikke have læst ret meget om vikingerne, eller stiftet bekendtskab med sagaernes verden, før man finder ud af, at øl har været en vigtig del af danskernes liv fra de tidlige tider frem til i dag.

Vikingerne drak både til hverdag, og når de skulle fejre noget, og selvom en stor del af det, de drak, var honningbaseret mjød, så blev der også drukket masser af øl.

I middelalderen og derefter drak vi også masser af øl, og der blev skabt en masse bryggerier, både i og uden for købstæderne, som ellers havde monopol på produktion af de forskellige varer.

I Danmark tog ølbrygningen en helt ny retning i 1847, da brygger J. C. Jacobsen startede Carlsberg bryggeriet. Han ville lave øl på industriel vis og fik blandt andet udviklet en gær, så han kunne producere rent, undergæret og stabilt øl, der byggedes på den bayerske tradition for at brygge øl. Carlsberg udkonkurrerede hurtigt mange af de andre mere håndværksprægede bryggerier i landet, og brygger Jacobsen fik undervist en lang række andre bryggere af øl, så der blev stiftet bryggerier rundt omkring i landet, der byggede på hans traditioner.

marinate