Øl er ikke bare øl. Den populære bryg kommer i et utal af forskellige varianter med vidt forskellig smag og styrke afhængig af, hvilke råvarer der er brugt, og hvordan øllet er brygget.
[IMAGE=bFwsB8bIPc0J.jpg]
Der findes mange måder at kategorisere øltyperne på – eksempelvis undergærede og overgærede øl eller lyse og mørke øl. Her kigger vi nærmere på nogle af de mange forskellige øltyper, som du kan støde på, nå du handler i supermarkedet eller skal bestille en øl i en bar. Det er altid fristende at gå ombord i en velsmagende øl, der vel kan karakteriseres som slik for voksne mennesker. Så husk at børste skummet af tænderne – eksempelvis med innovative tandbørster fra https://www.sunstargum.com/dk/, som sørger for at opretholde den rigtige mundhygiejne.
[IMAGE=d3w8NsbPac0h.jpg]
Pilsner
[IMAGE=cvaeR4ehYjMt.jpg]
Pilsneren har sit udspring i Tjekkiet, hvor brygmesteren med navnet Josef Grolle skabte denne lyse øl, som siden har dannet skole, når det kommer til brygning af undergæret øl. Pilsneren er den mest solgte øltype på verdensplan, og der findes et utal af pilsnermærker på markedet.
India Pale Ale
Indian Pale Ale er en af de mange typer af Ale. IPA, som den også kaldes, er en meget populær øltype og har sit navn fra den britiske handelsfortid i Indien, hvor de udsendte forretningsfolk sukkede efter en øl, som formåede at slukke tørsten i varmen. Resultatet blev en øl med et stort indhold af humle og en relativ alkoholprocent, som betød, at øllet kunne holde sig trods den lange sørejse fra England til Indien. En transport, som kunne vare i op til et halvt år.
Hvedeøl
Hvedeøl – eller weissbier – er også en klassiker, selv om den deler vandene. Hvedeøllet hører til den overgærede øltype og laves som udgangspunkt efter to traditioner – den belgiske udgave eller den tyske version fra Bayern. Forskellen er, at den bayerske hvedeøl kun brygges med humle og malt, mens den belgiske udgave tilsættes krydderier og lidt mælkesyre.
Porter
Fra lys til mørk. Porteren hører til de mørke øltyper og var oprindeligt en overgæret øl. Men i takt med tiden har porteren udviklet sig til typisk at være en undergæret øltype, der kendes for sin cremede konsistens. Malten, der bruges til brygningen af portere, ristes ofte hårdt, hvilket resulterer i kraftige – og velduftende – toner af alt lige fra kaffe over lakrids til chokolade.
Bock
Bock er en særdeles holdbar øltype, som nu har overlevet i mere end 800 år. Igen har vi at gøre med en øl, som først var overgæret, men senere blev undergæret. Når det kommer til farven er Bock både lyse og mørke, og som hovedregel er det en slagkraftig øl – både på smag og alkoholprocent. Bock ses af samme grund ofte på bordet til højtider som påske og jul.
Dette var blot et lille bitte udvalg af de mange spændende øltyper, der findes.