Vand


Som nybegynder i ølbrygning vil du sandsynligvis bruge vandet fra vandhanen til din ølbrygning. Det er nemt, og vandet er rent og sterilt. Men eftersom øl består af XX procent vand, så har vandet selvfølgelig stor betydning for din ølbrygning, og når du har øvet dig i et stykke tid, så vil du måske gerne i gang med noget vandbehandling. Det kan være, at du gerne vil fjerne noget kalk i vandet, hvilket du fx kan gøre ved at lade vandet koge i 5-10 minutter. Mange ølbryggere er fokuseret på, at vandet skal have den optimale PH-værdi. Ofte er PH-værdien i det danske drikkevand for høj til ølbrygning, men du kan sænke PH-værdien ved at tilsætte mælkesyre eller calsiumsulfat. Hvis du gerne vil have mere salt i dit øl for smagens skyld, så kan du fx tilsætte sulfat (giver bitterhed), sodium (giver sødme) eller klorid, som giver øllet ”krop”. Det er meget individuelt, hvordan man vælger at brygge sit øl, og hvor meget man varmebehandler vandet og tilsætter salte, så der er kun én vej frem, og det er at øve sig, smage på øllet og finde frem til, hvordan man bedst kan lide det.

Leave a Comment

marinate