Øl og fællesskaber

En del af den danske hygge er ofte, at vi mødes og drikker øl sammen eller spiser sammen. Vi kan drikke mere eller mindre, men det er de færreste, som siger nej tak til en øl, for der ligger et socialt fællesskab og nogle gange også et socialt pres i, at ”nu drikker vi en øl sammen”.

Alkohol har siden bronzealderen og vikingetiden i Danmark haft betydning for fællesskabet, og der er blevet drukket enorme mængder af det. Tidligere var det også normalt, at der blev drukket på arbejdspladser, men i dag er der på de fleste arbejdspladser en alkoholpolitik, som forbyder alkohol i arbejdstiden. Til gengæld slår vi os gerne løs til firmajulefrokosten sammen med kollegerne.

I fritiden, weekender og ferier er det helt normalt, at mange slukker tørsten i øl, og det er hyggeligt, afslappende og sjovt at nyde kolde øl – så længe det ikke udvikler sig til et alkoholmisbrug. De fleste danskere ”øver sig” dog fra teenageårene i at drikke alkohol og lærer med tiden, hvor meget de kan tåle, så de ikke bliver dårlige eller får tømmermænd, hver gang de drikker alkohol. Carlsberg og Tuborg var i mange år det, som danskerne drak, men i dag findes der også mange specialøl på markedet, som man kan hygge sig med.

marinate