Mikrobryggerier opstod først i USA og Storbritannien som et oprør mod de store bryggerier, som nærmest havde monopol på ølbrygning. Et mikrobryggeri er karakteriseret ved, at man brygger øl efter den klassiske ølbrygningstradition, men volumen er mindre end på de traditionelle bryggerier. Nogle mikrobryggerier er også håndbryggerier, hvilket betyder, at ølbrygningsprocessen bliver varetaget manuelt.
Småt, men godt
I USA bliver et mikrobryggeri defineret ved, at det fremstiller mindre end 1.760.000 liter øl årligt. Danmark har ikke – ligesom USA – en officiel definition. Men Danmarks største mikrobryggeri hedder Gourmet Bryggeriet og fremstiller ca. 1,2 millioner liter øl årligt. Carlsberg, som er Danmarks største bryggeri og verdens fjerdestørste bryggeri, sælger til sammenligning 36 milliarder flasker øl på verdensplan om året, og de er fordelt på 140 ølmærker. I 1970’erne udviklede man mikrobryggeriene, således at de også kom til at omfatte restaurantvirksomhed. Det var selvfølgelig smart, at man kunne præsentere restaurantgæsterne for forskellige specialøl, når de kom for at spise et måltid.
Mere variation på øl-markedet
Mikrobryggeriernes bidrag til det danske ølmarked er, at de er med til at skabe variation. Pludselig var det ikke ”bare” Carlsberg eller Tuborg-øl, der blev serveret til julefrokosten, drukket i weekenden eller efter arbejde. Nu var der lige pludselig mange varianter at vælge imellem. Danske mikrobryggerier har da også haft vind i sejlene, og efter finanskrisen er specialøl populære som aldrig før. I Danmark var Bryggeriet Apollo, som blev etableret i 1990, et at de første mikrobryggerier, som også drev restaurantvirksomhed. Sidenhen er fulgt mange andre danske mikrobryggerier.
Danske mikrobryggerier i verdensklasse
Danske mikrobryggerier kan også prale med at være iblandt verdens bedste. Ifølge RateBeer Best-listen på Ratebeer.com:http://livsstil.tv2.dk/2016-02-01-international-medaljeregn-til-danske-oel var der i 2016 flere danske bryggerier i Top 100. Det danske mikrobryggeri Mikkeler har i flere år gjort sig gældende på det internationale marked, men også nyere bryggerier som To Øl har markeret sig med en guldmedalje for deres IPA og en flot 9. plads på verdensranglisten.
Hvor kan du smage specialøl?
Hvis du gerne vil smage forskellige specialøl fra mikrobryggerier, så kan du fx smage dem på udvalgte udskænkningssteder eller restauranter, og nogle mærker kan du også købe i supermarkedet. Du finder specialøl fra mikrobryggerier, der passer til næsten en hvilken som helst anledning. Du kan selvfølgelig også gå i gang med at selv at eksperimentere med ølbrygning, og måske drømmer du ligefrem om at starte dit eget mikrobryggeri. Så er det bare om at smøge ærmerne op og komme i gang.