J.C. Jacobsen og Carlsberg

Carlsberg blev grundlagt af bryggeren J.C. Jacobsen i 1847, det var Jacobsen, som lancerede den undergærede bayerske øl i Danmark, og han havde succes med at fremstillingen af undergæret lagerøl. J.C Jacobsen fandt bygningerne til at producere og lagre øl uden for Københavns volde – nærmere bestemt i Valby. Han ejede flere bryggerier som eksempelvis Gamle Carlsberg (1882) og Ny Carlsberg (1881). J.C. Jacobsen var fremskridtets mand, som gjorde brug af de nye teknologiske muligheder i en brydningstid mellem håndværk og industri. Den industrielle udvikling gjorde det muligt for ham at rationalisere driften af bryggeriet, og han anvendte dampkraft, køleanlæg og elektrisk lysanlæg i sin produktion. I 1875 etablerede han Carlsberg Laboratorium, og her opdagede Emil Chr. Hansen metoden til rendyrkning af gær. I 1876 blev Carlsbergfondet stiftet på baggrund af Jakobsens interesse for kunst og videnskab, og bryggerierne blev overdraget til Carlsbergfondet i 1887 og 1902. Det to bryggerier blev sammenlagt og fik navnet Carlsberg Bryggerierne i 1906.

J.C. Jacobsens livsværk som tv-serie

Som nutidig dansker kan det måske være lidt svært at sætte sig ind i J.C, Jacobsen og hans livsværk. Men så findes der heldigvis en tv-serie om det. I 1996 blev den danske tv-serie ”Bryggeren” sendt på DR TV. Her kan man følge J.C. Jacobsens opbygning af Carlsberg, hans uoverensstemmelser med sønnen Carl og familielivet i det hele taget. Det er en spændende og dramatisk historie, som giver et vigtigt og relevant indblik i Danmarkshistorien og i ølbrygning på den tid. Du kan jo meget passende nyde kolde øl fra Carlsberg, imens du ser serien, som blandt andet fås på DVD. Der er 12 afsnit i serien, så den er til at overskue længden af.

marinate