Humle

I Europa har man kendt til humleplanten siden 736, men den stammer oprindeligt fra Kina. Der findes tre arter af humle, som hedder: Humulus Japonicus, Humulus Lupulus,og Humulus Yunnanensis. Humlen hører til plantefamilien Cannabinaceae og er dermed i familie med cannabis og hamp. Humlen vokser på den nordlige halvkugle i tempererede områder, og det største område for dyrkning af humle finder man i Hallentau nord for München. I Tjekkiet dyrkes fx Saaz humle, som har en klassisk aromatisk smag, og i Sydøstengland fremstiller de kendte humletyper som Kent Goldings og Fuggles. Størstedelen af den humle, som produceres på verdensplan, er bitter humle, men inden for EU er det den aromatiske humle, som er dominerende. Humleplanten vokser så hurtigt, at den kan nå en højde på 6-8 meter i løbet af otte uger. Humleplanten har han- eller hunblomster, og det er kun hunblomsterne, som anvendes til ølbrygning.

3 typer af humle

Humlen tilfører smag og aroma til øllet, og det er jo rart med noget variation. Humlekoglerne indeholder 0,1-1 procent æteriske olier, og man kan vælge mellem mere end 300 slags humlesmag. Overordnet set findes der dog kun fire, som giver afgørende smag og aroma til øllet, og det er: Caryophellene, humulene, farnesene og myrcene. Man skelner desuden mellem 3 typer af humle: Aromahumle, bitterhumle eller smagshumle. Bitterhumlen tilfører øllet bitterhed og nogen holdbarhed.

Kogningen foregår ved 100 grader i 60-90 minutter. Det frigiver alpha- og betasyre i bitterhumlen, som man så kan smage i øllet efterfølgende. Smagshumlen koger man kun sammen med urten i 15-30 minutter, for at der kun skal blive frigivet få bitterstoffer. Aromahumlen koger man typisk med i urten de sidste 5-10 minutter sammen med smagshumlen, og dermed får man en samlet aroma og smag.

marinate