Gær er en mikroskopisk svamp, som kan spise sukker og derefter omdanne det til alkohol, kulsyre og forskellige smagsstoffer. Gær er en af de vigtige ingredienser, som anvendes til ølbrygning. Det er også vigtigt, at du opbevarer og anvender gæret korrekt. Du skal fx opbevare det køligt og rent før brug, og så skal du anvende gæren ved de rigtige temperaturer under selve ølbrygningen. Der findes overordnet set to typer gær: Tørgær og vådgær. Tørgær er nemmest at arbejde med og billigst. Vådgær er flydende, og du kan få vådgær i mange flere varianter end tørgær. Er du nybegynder, så er det nemmest at starte med at anvende tørgær. Gær kan desuden opdeles i lagergær (til lyse øl) og Ale gær (til mørke øl). Den gærtype, som vælges til ølbrygningen, har stor betydning for den færdige øls smag, aroma og klarhed. Hvis du gerne vil eksperimentere med, hvor stor en betydning gær har for ølbrygning, så kan du brygge en urt og dele den op i forskellige portioner og tilsætte forskellige gærtyper, og så vil du få øl, der smager forskelligt, selvom du har anvendt den samme malt og humle.