Syv forskellige øltyper

Der findes forskellige øltyper, du kan brygge, og her finder du mere information om syv øltyper, som du kan vælge imellem.

Lys ale

Lys ale har rødder i belgisk og britisk tradition. Den belgiske Lys ale har en afdæmpet humlearoma, mens den britiske Lys ale har en afdæmpet gæringsaroma. De lyse ales, som er mest velhumlede, kalder man for IPA.

Mørk ale

Mørk ale brygges på råfrugt, basismalte og specialmalte. Her skelner man mellem mellem en britisk mørk ale, som er tung på malt, og en belgisk mørk ale, som er karameliseret og frugtagtig i smagen. Derudover fås amerikansk mørk ale med varierende typer humle.

IPA

IPA brygges på lyse malte og lys råfrugt, og øltypen er overgæret. IPA stammer fra britisk eksportøl i 1800-tallet, men i dag fås IPA mest i amerikanske versioner. Her anvender man sorter af nyere aromahumle, og man bruger forskellige teknikker for at få det bedste ud af humlearomaen.

Lys lager

Den lyse lager er brygget på lyse malte og forskellige slags lys råfrugt. Der er tale om en undergæret øl. Man finder tre kategorier inden for lys lager: 1) tyske og tjekkiske lager-øl med meget karakter, 2) moderate lyse lager-øl fra andre europæiske lande samt milde, lyse lager-øl som fremstilles internationalt.

Mørk lager

Mørke lager-øl fremstilles især i Tyskland, Tjekkiet, Østrig, USA og Skandinavien. Det er en undergæret øltype, som man brygger på mørke basismalte, specialmalte og råfrugt.

Hvedeøl

Hvedeøl brygger man med større eller mindre hvedeindhold, og det er en overgæret øltype. Hvedeøl kan opdeles i en tysk tradition, hvor man kun brygger på malt, og en belgisk tradition, hvor man også tilsætter råfrugt og krydderier. Kan du lide syrlige øl, så er en hvedeøl oplagt at drikke.

Porter stout

Porter stout skiller sig ud fra de andre ved at være sort og tung. Porteren blev udviklet i England, og man anvender betegnelse stourt for de mest drøje slags portere. Porter fås i undergærede og overgærede varianter, blandt andet kan man få baltisk porter, som er undergæret.

Leave a Comment

marinate